Na tropach smaku

Drukuj

Jesień w Polsce to nie tylko wiatr, deszcz, chłód. To również bogactwo ciepłych barw i różnorodnych smaków. Warto ten czas wykorzystać, by zachęcić dzieci do zamiany słodkich przekąsek i chipsów na zdrowe polskie warzywa i owoce. Najlepiej to zrobić oczywiście w formie zabawy. Tym razem mali detektywi z II b bawiąc się, odkrywali bardzo poważne tajemnice smaku.

W czwartek sprawdziliśmy, jakie człowiek odczuwa smaki. Wykorzystując różne źródła informacji dowiedzieliśmy się, co to są kubki smakowe i poznaliśmy ich budowę. Na własnych językach sprawdziliśmy:

  • gdzie na języku znajdują się kubki smakowe odpowiedzialne za rozpoznawanie poszczególnych smaków,
  • że do rozpoznawania smaków potrzebna jest ślina, bo suchy język nie wyróżnia żadnego smaku,
  • gdy wyłączymy węch, trudno jest odczuwać smak,
  • ile prawdy jest w powiedzeniu „ na samą myśl ślinka cieknie”: kiedy wyobraziliśmy sobie nasze ulubione dania, nasze ślinianki wzięły się ostro do pracy.

Przypisywaliśmy owoce, warzywa, inne produkty żywnościowe i dania do poszczególnych smaków. Tu bardzo pomocne okazały się ulubione pluszaki. A skoro tak pomagały, w nagrodę zorganizowaliśmy im dyskotekę w klasie i zawody sportowe na sali gimnastycznej. Człowiek aby żyć, musi jeść. Z pomocą mam Martynek, Julki i Kacpra zrobiliśmy pyszne sałatki owocowe.

Piątek był dniem regionalnych dań Polski. Wszyscy uczniowie znają smak naszych sękaczy, kartaczy, babki ziemniaczane. Nie każdy miał ochotę spróbować ziemniaczanej kiszki. Niektórzy znają smak oscypka, bryndzy, rulady z modrą kapustą. Wszyscy chętnie pojechaliby do Torunia, by na miejscu zjeść słynne pierniki. Wirtualnie odwiedziliśmy Muzeum Pierników.Sprawdziliśmy na mapie, z których regionów Polski pochodzą poszczególne potrawy. Po tych rozważaniach poczuliśmy głód, więc tym razem już samodzielnie zrobiliśmy kanapki z warzywami i ziołami. Niektórzy po raz pierwszy odważyli się zjeść na surowo natkę pietruszki. Okazało się, że jest bardzo dobra. Do tego trzeba było wykonać mnóstwo matematycznych obliczeń i sprawdzić, czy ten Toruń to daleko. Aby być w dobrej formie potrzebne jest nie tylko zdrowe odżywianie. Trzeba jeszcze się ruszać. Koleżanki z III b nauczyły nas tańczyć „Chocolate”. W końcu odrobina słodyczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła :).

Fajna jest zabawa w detektywów.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

I jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców

Drukuj

Za oknami piękna jesień. Czas niezwykle bogaty w kolory i smaki. To właśnie teraz mamy największe bogactwo krajowych warzyw i owoców. Są one doskonałym produktem nie tylko do przygotowania pysznych dań.

Ostatni piątek października był niezwykłym dla klasy Ib.

Carving to sztuka tworzenia dekoracji z warzyw i owoców. Dzień rozpoczęliśmy od poznawania podstaw tej sztuki. Pod okiem pani Mirosławy Kowalewskiej, prowadzącej zajęcia, dzieci tworzyły śmieszne stworki, zwierzaczki, ludziki. Potem z pomocą rodziców pierwszaki zrobiły 4 rodzaje sałatek: jarzynowe i owocową. Następnie zaprosiliśmy wszystkich w szkole do naszego jesiennego stoiska. Pierwszą jego częścią była ekspozycja apetycznych skarbów zebranych w sadach i ogrodach. Tu najwięcej emocji wzbudzały małe dzieła sztuki przygotowane przez panią Mirosławę: dama w arbuzowej sukni, karoca Kopciuszka, pingwinek, wesoła kalarepka i wiele innych. Druga część stoiska poświęcona była przygotowanym sałatkom. Każdy odwiedzający mógł spróbować naszych dań i zagłosować na, jego zdaniem, najsmaczniejsze. W nagrodę otrzymywał jabłko. Bezkonkurencyjna okazała się sałatka owocowa. Na spróbowanie sałatek decydowali się nawet Ci, którzy twierdzą, że surówek nie jedzą.  W tym samym czasie reporterki TVPomidor – Amelka Sidor i Julka Życzkowska zapytały  uczniów i pracowników szkoły , dlaczego warto jeść polskie warzywa i owoce. Usłyszały m.in. ,że są one zdrowe, smaczne, zawierają witaminy, chronią przed chorobami, można przygotowywać z nich pyszne posiłki.

To był dzień odkrywania nowych smaków i fajnej zabawy. Dziękujemy bardzo pani Mirosławie Kowalewskiej za bezinteresownie poświęcony nam czas i rodzicom, bez pomocy których takie działania nie mogłyby się odbyć.

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

Jabłko, gruszka, arbuz, a może dynia...:) Przyjaciele Przyrody informują:) (z cyklu spotkania z ciekawymi ludźmi:)

Drukuj

Carvingiem  nazywamy tworzenie rzeźb w owocach i warzywach, dekorowanie owoców, upiększanie ich, wydobywanie z nich naturalnego piękna korzystając z ich kolorów oraz kształtów.

Pani Mirosława Kowalewska nasz gość specjalny  opowiedziała nam  o swoim pierwszym spotkaniu z tą sztukę. To co najpierw niewykonalne potem stało się jej pasją. Jest samoukiem. Ręce pani Mirosławy potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Jej prace ozdabiają stoły i eksponowane są na wielu przyjęciach, imprezach okolicznościowych itp.

Pani Mirka wypowiedziała też piękne zdanie: Bardzo lubię dzieci:)

Zauważyliśmy to  podczas wspólnej pracy i zabawy.

Dziękujemy  za wspaniałą smaczną, zdrową i przepiękną lekcję:)

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

Smakiem, węchem, dotykiem, słuchem, wzrokiem poznajemy świat - Przyjaciele Przyrody informują

Drukuj

Program „Owoce i warzywa w szkole” skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie.  W ramach programu dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe.
Przyjaciele Przyrody z „ Dwójki” propagują zdrowe odżywianie poprzez  doświadczenia, obserwacje i samodzielne przygotowywanie owocowych i warzywnych smakołyków.
Zresztą popatrzcie samiUśmiech

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

WYPRAWA DO KRAINY ZDROWEGO ŻYWIENIA –Przyjaciele Przyrody z IIa informują

Drukuj

Zakończyliśmy tygodniowe zajęcia poświęcone zdrowemu odżywianiu. Wiemy, że brak jakiejkolwiek witaminy powoduje osłabienie organizmu.

Mamy nadzieję, że taką pracą przyczynimy się do kształcenia postaw ekologicznych i zdrowotnych. Większość z nas rozumie potrzebę edukacji zdrowotnej.

Nasze postanowienie:
OD DZIŚ NIE JEMY CHIPSÓW

Joomla "wookie mp3 player 1.0 plugin" by Sebastian Unterberg

Strona 1 z 3